Redenen waarom u tuinmeubelen zou moeten hebben

Een gids voor het kopen van de beste vijverpomp voor uw behoeften

Als u een vijver op uw eigendom hebt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze goed wordt onderhouden en optimaal functioneert. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw vijver er altijd op zijn best uitziet, maar beschermt ook eventuele wilde dieren die de vijver als hun thuis beschouwen. Een van de belangrijkste functies van een vijver is de circulatie, die het water schoon en luchtig houdt voor gezonde vissen en planten. Niet alle vijvers zijn echter gelijk; sommige zijn erg klein en hebben weinig tot geen waterbeweging, terwijl andere veel groter zijn met meer watervolume en diepte. Dit zal een grote rol spelen bij de keuze van het soort pomp dat u moet gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten pompen verkrijgbaar, maar ze kunnen nogal overweldigend zijn wanneer u probeert

Bepaal welk type pomp je nodig hebt

De eerste stap bij het kiezen van de beste Oase vijverpomp is te bepalen welk type pomp u nodig hebt. Een veel voorkomende misvatting is dat een grotere pomp altijd beter is, wat niet altijd het geval is. Een grotere pomp kan meer water verplaatsen, maar zal ook meer elektriciteit verbruiken. Als u een kleine vijver hebt met een minimaal waterdebiet, zult u alleen maar geld verspillen door een grote en krachtigere pomp aan te schaffen. Dit is vooral belangrijk als u een kleine vijver hebt en er een elektrische bron in de buurt is, omdat het lawaai van de pomp de dieren kan verstoren en de rust van uw vijver kan verstoren. Als u een grotere vijver hebt en/of een grote hoeveelheid water wilt laten circuleren, hebt u wellicht een krachtigere pomp nodig. Als u echter een grote vijver hebt met een groot waterdebiet, moet u ook overwegen een grotere elektrische aansluiting aan te schaffen. Zo voorkomt u dat het circuit overbelast raakt en er brand ontstaat.

Soorten vijverpompen

Er zijn veel verschillende soorten vijverpompen verkrijgbaar. Als u op zoek bent naar een nieuwe pomp, moet u zich vertrouwd maken met de verschillende soorten om er zeker van te zijn dat u de best mogelijke pomp voor uw situatie krijgt. De meest voorkomende soorten vijverpompen zijn: schottenpompen, ecologische pompen, doseerpompen, dompelpompen voor aquatisch gebruik (DAU-pompen) en centrifugaalpompen. Al deze pompen zijn er in verschillende maten en kunnen in verschillende situaties worden gebruikt.

Schottenpompen

Schottenpompen zijn een soort verdringerpompen (PD) . Deze types van pompen hebben een cilindrische rotor die aan de aandrijvingsas wordt verbonden. De rotor heeft schoepen die een drukverschil creëren. Deze pompen creëren een positief verplaatsingseffect wanneer de rotor draait, waarbij vloeistof wordt aangezogen en aan het andere uiteinde van de rotor wordt uitgestoten. Hierdoor ontstaat een pompwerking zonder het gebruik van kleppen. Er zijn veel verschillende soorten schottenpompen en zij worden vaak gebruikt in landbouwtoepassingen. Schottenpompen kunnen in vijvers worden gebruikt, maar zijn doorgaans niet ideaal voor de meeste situaties. Deze pompen maken veel lawaai, vergen een behoorlijke hoeveelheid onderhoud en zijn niet erg energie-efficiënt.

Ecologische pompen

Ecologische pompen maken gebruik van magnetische krachten om een pompende werking te creëren. Een roterend magnetisch veld wordt gebruikt om water in de pomp te trekken en uit de pomp te duwen. Deze pompen zijn doorgaans zeer stil en milieuvriendelijk omdat ze geen chemicaliën gebruiken om algen of andere organismen in het water te doden. Deze pompen zijn misschien niet zo krachtig als andere soorten pompen, maar ze zijn perfect voor tuinen of kleine vijvers met zeer weinig waterstroom. Ze kunnen ook worden gebruikt in tanks om droog voedsel, zoals pinda’s en andere noten, opnieuw te laxeren. Een van de grootste voordelen van ecologische pompen is dat ze geen elektriciteit nodig hebben, dus ze zijn perfect voor vijvers die niet dicht bij een stroombron liggen.

Doseerpompen

Dit is een ander type pomp waarvoor geen elektriciteit nodig is. Doseerpompen gebruiken een peristaltische werking om water door een flexibele slang te persen. De pomp is gevuld met water en een kleine hoeveelheid zeep, waardoor een dunne zeepfilm aan de binnenkant van de slang ontstaat. Deze film werkt als een smeermiddel om te voorkomen dat de slang verstopt raakt. Deze pompen worden meestal gebruikt om water naar een andere plaats op uw terrein te pompen, maar kunnen ook in vijvers worden gebruikt. Doseerpompen zijn goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en vergen geen onderhoud.

Dompelpompen voor aquatisch gebruik (DAU-pompen)

Dompelpompen voor watergebruik (DAU-pompen) zijn een uitstekende keuze voor een kleine vijver. In tegenstelling tot ecologische pompen verbruiken DAU-pompen wel elektriciteit, maar zijn ze zeer energiezuinig. Deze pompen zijn ook vrij goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar, en hebben een laag onderhoudsniveau. Een voordeel van deze pompen is dat ze in elke waterdiepte kunnen worden gebruikt, ook in ondiepe vijvers waar ecologische pompen mogelijk niet goed werken. Het nadeel van de DAU-pomp is de korte levensduur, waardoor hij perfect is voor een kleine vijver waar het waterpeil niet noemenswaardig verandert.

Afsluitende woorden

Vijvers zijn een geweldige manier om een nieuw niveau van schoonheid en sereniteit aan uw eigendom te geven. Niet alle vijver die je koopt zijn echter gelijk. De beste vijver is een vijver die goed wordt onderhouden en volledig functioneel is. Dit betekent dat het water goed circuleert en dat de vijver goed wordt schoongehouden. Als het water in uw vijver niet goed circuleert, kan het stil komen te staan, wat een perfecte omgeving is voor schadelijke bacteriën en algen. De beste manier om dit te voorkomen is de aanschaf van de beste vijverpomp voor uw behoeften.